Hello world!

07/09/2009 at 3:04 PM (Uncategorized)

„Ghidul călătorului român în străinătate” 

 Ministerul Afacerilor Externe a lansat „Ghidul călătorului român în străinătate” Ediţia a 3-a, editat de C.H. Beck, acţiunea făcând parte din demersurile de informare a cetăţenilor români care merg în străinătate, pentru turism, afaceri, sau la muncă, pentru a preveni eventuale situaţii periculoase pentru aceştia.

Cartea are trei capitole (Informaţii generale, Asistenţă consulară şi respectiv Condiţii de călătorie). Primele două capitole prezintă modalităţile şi domeniile de asigurarea a asistenţei consulare  şi limitele sale (actele necesare pentru călătoria în străinătate, modalităţile în care poate fi acordată asistenţă consulară, recomandări privind pregătirea călătoriilor în alte ţări, precum şi conduita de urmat în timpul deplasărilor). Ultimul capitol prezintă condiţiile de călătorie şi şedere atât în statele Uniunii Europene, cât şi în ţările din afara UE.

 Cu ocazia lansării cărţii, ministrul afacerilor externe Cristian Diaconescu a declarat că „a cunoaşte limitele instituţionale şi de funcţionare ale unui serviciu consular reprezintă până la urmă nu numai un argument de civilitate, dar şi un semnal de protecţie, în condiţiile în care, repet, situarea în afara legii – fie legea română, fie legea statului în care te afli la un moment dat, poate să pună un cetăţean român, orice cetăţean în dificultate şi nu întotdeauna serviciul consular are obligaţia sau dreptul sau posibilitatea legală de a interveni.”  „Înţelegând foarte bine aceste lucruri şi mai ales considerând că nu este o ruşine să nu le ştii pe toate şi să te informezi în prealabil – mai ales în condiţiile în care prin acest ghid o astfel de informare poate reprezenta un argument de protecţie şi de a-ţi asigura vacanţa aşa cum îţi doreşti – vreau să vă mulţumesc şi să vă îndemn să citiţi această carte şi totodată să vedeţi că, după ce o veţi parcurge, chiar sunt o serie de elemente care pot fi de folos, cum se spune „just in case”.” – a adăugat ministrul.

Referitor la eforturile MAE pentru ameliorarea serviciilor consulare oferite, ministrul a precizat: „Cel puţin pe perioada verii, vom lua toate măsurile organizatorice de care suntem capabili, din punct de vedere financiar şi din punct de vedere al personalului, pentru a asigura prezenţa şi reacţia consulară cât se poate de rapidă. După cum ştiţi, de la 1 iulie am introdus sistem de verificare rapidă a identităţii direct prin sistemul informatic al Direcţiei Generale Afaceri Consulare, cu sprijinul celor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor – cei care, aflaţi în afara graniţelor, sunt confruntaţi la un moment dat cu o situaţie care ar presupune o certificare a identităţii, vor înţelege cât de eficient şi cât de important este acesta.”

Directorul Direcţiei Relaţii Consulare din cadrul MAE, coordonatorul celor trei ediţii ale Ghidului, a adăugat, referitor la momentul apariţiei acestui volum: „Ediţia a treia a „Ghidului călătorului român în străinătate”  vine în preajma aderării României la spaţiul Schengen. După cum ştiţi, acest obiectiv este prevăzut peste circa un an şi jumătate, doi ani…” Referitor la activitatea consulară în sine, acesta a menţionat: „Observăm în ultima perioadă că acest drept de a te adresa misiunii diplomatice şi oficiului consular este uneori interpretat în mod exagerat. O parte dintre persoanele care ajung în străinătate au impresia că oficiile consulare şi misiunile diplomatice au mult mai multe puteri decât instituţiile din ţară, ceea ce nu este adevărat. Acolo ne supunem aceloraşi legi ale României şi în plus legilor, reglementărilor şi cutumelor locale. Prin urmare sfatul nostru este de a ne informa bine, de a avea în vedere limitele sprijinului de care putem beneficia la un oficiu consular, de a ne obişnui cu gândul că cel puţin în spaţiul european nu mai sunt mari diferenţe între a avea o problemă la Paris sau la Londra sau la Roma sau la Baia Mare, dacă venim din Bucureşti.”

Reprezentanţii MAE au mulţumit editurii C.H. Beck pentru posibilitatea de a pune la dispoziţia cetăţenilor români şi în această variantă sfaturile pe care Ministerul de Externe le adresează  celor care călătoresc în străinătate.

 La eveniment au participat membri ai corpului diplomatic român şi străin acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai instituţiilor partenere care au susţinut MAE în demersul de promovare a informaţiilor dedicate cetăţenilor români de peste hotare, precum şi reprezentanţi ai presei de specialitate.       

MAE pune la dispoziţia publicului larg aceste informaţii şi în varianta electronică, pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=38534&idlnk=4&cat=5  

 
 

 

36 comentarii

 1. andrewnewyork said,

  Momentan testez. Va anunt eu cand o sa fie cazul de comentat. Probabil ca nu dureaza mult. In schimb, o sa fie interesant si distractiv.

 2. Andrei said,

  😉 😐 😡 😈 🙂 😯 😦 🙄 😛 😳 😮 :mrgreen: 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗

 3. lulu said,

  Am venit si la tine pe blog. Sa-l stapanesti sanatos si interesant 🙂

 4. lulu said,

  🙂 sunt diferite emoticoanele la tine?

 5. Cristian Gheorghe said,

  Salut,Andrei! Tocmai beau o bere în cinstea ta!
  Succes cu blogul!

 6. Patachephyl said,

  Salut Andrei, dai emotzicoane si la consumatorii externi?

 7. Patachephyl said,

 8. blogjeans said,

  salut andrei,
  tot n-am inteles faza cu walmart de pe blog de la simona tache…cica daca walmart ar fi o tara aceasta ar fi al treilea partener de business al chinei si da, sunt vestiti pentru tot felul de porcarii. In rest, sa stapanesti (si strunesti) sanatos blogu’

 9. magdutza said,

  acum am ajuns si eu, multa bafta!

 10. neinfectat de comunism said,

  sal
  interesant blogul tau, mi-am facut si eu unul, critic presa aservita in ultimul meu comentariu…poate intri…hai sa lovim in hidra psdista…

 11. agneswood said,

  putem să ne prostim şi p-aici ?
  la job mai tre să mergem ?

 12. cruela de vila said,

  stiam io de ce nu comentez!
  nu s+a dat starul!
  si io sunt disciplinata prin definitzie!

 13. cruela de vila said,

  am vreun comentariu in moderare?

 14. cruela de vila said,

  superblog!cei din urma, iaca sunt cei dintii!

 15. Andrei said,

  Cruela
  Inteleg ca am remediat ce era de remediat. Asta se ratoia si la mine si ma ameninta ca ma tine in moderare. Am tinut sticla de bere amenintator spre el si a cedat. Ma bucur ca iti place, dar as prefera un blogg, care sa-si scrie singur posturile, nu sa ma deranjeze pe mine cand nu am chef sau vreau sa fac altceva.
  Blogul e albastru, si are si un buton mare, sub forma de peste, care te duce instantaneu la Simona.

 16. Andrei from USA said,

  Ce credeti e mai bine asa, cel mai sus, cel mai recent comentariu? Sau e mai bine invers?

 17. andrewnewyork said,

  Il intorc pe dos. Sper sa-mi reuseasca!

 18. Patachephyl said,

  Andrei e bine așa, lasă comentariile să curgă natural 🙂

 19. agneswood said,

  andrei,
  vreau cu verdele-n sus !
  si emoticoane

 20. agneswood said,

  waw, aici e numa miezul noptii, deci pot sa merg inapoi la culcare, mai am 7 ore de somn.

 21. agneswood said,

  nu stiu ce sa va mai zic, de plictiseala am inceput sa apas pe toate butoanele alea cu degetul in sus si in jos. mergeeeeee !

 22. agneswood said,

  si imi si zice thank you.
  very nice.

 23. agneswood said,

  vedeti ca v-am bagat la toti puncte 🙂

 24. agneswood said,

  ce cool e aici, zici ca-i blogul meu cu mutra lui andrei. eu vorbesc, eu citesc…

 25. Andrei said,

  Agness, eu iti raspundeam de fiecare data la Simona. Aici e un soft gratuit si mie nu-mi plac lucrurile ieftine. De aia nici nu ma atrage. Daca vrei sa pui si poza ta si sa te faci co-patroana, cu cea mai mare placere. O sa fac rost de un soft tare, poate cel mai tare, dar am si un milion de treburi de facut in perioada asta.

 26. neinfectat de comunism said,

  andrei
  era doar satira politica (totusi intr-un univers paralel totul e posibil, daca vroiam il creionam si mai rau)

  am modificat fontul, sper sa mai revii…

 27. agneswood said,

  ca să fiu co-patroană trebe musai poză ???
  cruela, io am poză ?
  sau ai taiat-o cu foarfeca atunci cand ţi-am luat ciorapii de matase fără să ştii ?
  dă şi mie o poză să pun aici, să fiu şi io patroană pă persoană fizică, că mă lasă andreie şi pe mine să mă joc cu blogu lui.

 28. Andrei said,

  Pentru cei interesati, o femeie la fel de inteligenta ca si Tache, sustine o chestie misto. Pe bune

  http://www.freewebs.com/simonapopescu/politicalaziblog.htm?blogentryid=4514185

 29. Andrei said,

  Agness
  In lumea asta un sigur lucru e obligatoriu si anume, cifra de la IO, peste 100. Un test gasesti si la linkul simonei popescu, de mai sus. Nu cred ca e cazul la tine, dar facem o exceptie daca te emotionezi.

 30. agneswood said,

  andreie, pt poză tre să stai la rând, au cerut alţii înaintea ta şi n-au primit încă.
  testul iq, anytime…
  deşi asta e discriminare curată.

 31. Andrei said,

  Agness
  Tu ziceai ca esti ca pe blogul tau dar te uiti la poza mea, asa ca ti-am sugerat sa-mi trimiti o poza si sa o pun, in locul pestelui, de exemplu, ca sa te simti ca acasa. Ori nu vrei?

 32. Andrei said,

  Nu am pix, asa ca imi notez noua adresa Google, aici:
  andrei.from.usa@gmail.com
  Nu sunt asa bou sa uit si parola, deci nu o mai scriu

 33. baobab said,

  Success la blogging !

 34. madison , jimmy said,

  😮 x( :=(( :)) :-h 😛 😡 >:D< :-/ … :ar! Fortza ''STEAUA'' :-* , Andrei .

 35. neinfectat de comunism said,

  eu de obicei cand calatoresc in strainataturi, ocolesc orice consulat sau amabasada romana…caci nu vreau aceiasi greata si sictir balos din tzara, sa experimentez si afara

 36. teo.georgescu said,

  Buna Andrei! Ma bucur ca te-am gasit!
  Succes cu blogul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: