Calci pe subiecte ca pe dude. Desigur în România
Pentru ziarişti, România este un paradis. Mărfuri de presă, subiecte fulminante, la tot pasul. Calci pe ele ca pe dude. La piaţă, în autobuze, trenuri, metrouri sau la volanul propriei maşini, in magazine, pieţe şi oboare, în supermarketuri sau la frizerii, la conferinţe de presă ca şi la toate instituţiile de stat, peste tot, ştirile şi temele de investigaţii şi anchete de reporteri speciali, te lovesc din toate direcţiile. E drept că toată lumea, de la cel mai umil funcţionar public, până la cel mai înalt demnitar, se străduieşte, clipă de clipă, să intre, din rutină, în istorie. Nu numai din acest punct de vedere. Nici nu ştiu şi nici nu pare a fi de înţeles, de ce marii analişti ai presei moguleştene, se încrâncenează doar pe comentatul comentariilor şi punctelor de vedere exprimate exclusiv pe ecranul televizoarelor. Probabil că este mai comod sau este mai rentabil financiar. Treaba lor, pe mine nu mă interesează.
Pe noul blog al Simonei Ionescu, http://www.simonaionescu.ro , o fostă şefă a mea, pentru care am tot respectul, citesc, printre rânduri, indignare şi protest, din cauza faptului că, deja, în nici jumătate de an, din miliardele de euro ce stau să vină în România, politicienii, iuţi de mână, au reuşit să fure, cam 25 de milioane de dolari. Un mizilic, de sub 2%, o arvună, ar putea să aprecieze nostalgicii. Cum libertatea presei a trecut de la forma pur teoretică, la existenţa legală, cât şi reală, doar elucidarea şi publicarea amănuntelor, în serial, ale acestui subiect, ar putea să ofere activitate rodnică unei echipe de ziarişti, cel puţin pentru următori 5 ani, în care Traian Băsescu o să mai fie şef de stat. Eu aş opta pentru o amplă campanie, până la depistarea ultimului cent din cele 25 de milioane de dolari. Pe parcurs, aş face eu cumva să mai rămână cam 24, dar tot e ceva, nu?
Pentru o mai bună percepere a dimensiunii şi a realităţii din România, aş menţiona, faimosul cotidian american The New York Times, ediţia de duminică, aflat în mare criză de subiecte, în ciuda faimei sale şi a tirajului său de nivel mondial. Pe prima pagină, subiectul principal era o ştire, sau o aşa zisă ştire, dacă scopul real nu era publicitatea mascată, referitoare la faptul că americanii au început să-şi transmită textele pe bloguri, de la volanul maşinii, aflate în mişcare, la mare viteză. Pentru o mai bună credibilitate, sub titlul cules cu litere mari, cum spuneam, pe frontispiciul primei pagini a importantului cotidian, alături de o ştire insignifiantă a schimbării de stil a preşedintelui Obama, era o fotografie, în care, în stânga volanului, alături de el, o mână albă ţinea un aparat micuţ, cu taste şi mai micuţe, iar alta, butona ceva acolo. Precizez, că şi soferii americani sunt prevăzuţi, ca şi românii, tot cu două mâini. Viteza la indicatoarele de bord era de 65 de mile pe oră, adică 110-120 de kilometri pe oră, iar o mână neagră, ţinea direcţia, cu 2 degete atârnate uşor la baza volanului. Evident, de pe scaunul din dreapta. Nu am mai citit articolul, că nu mai era cazul, dar, modul în care a fost paginat, denotă evident, lipsa de subiecte de interes major, ceea ce plasează România pe poziţii net superioare, faţă de amărâtele State Unite ale Americii, la acest important factor de interes al vieţii sociale. Şi totuşi, românii sunt cei care se vaită. Personal, eu aş aduce osanale magnificei clase politce cât şi întregii magistraturi, de pe plaiurile mioritice. Are cineva alte jsutificări, favorabile românilor?
simona ionescu said,
07/21/2009 la 1:04 PM
Andrei, sugestiv materialul! O sa-l preiau si la mine pe blog, ca sa mai afle si ziaristii romani cate ceva despre presa din America. Dar si pentru a te re-descoperii si unii dintre fostii nostri colegi de la Evz.
Multumesc si pt frumoasa amintire pe care mi-o porti. Anii aceia ai nostri au fost extrem de frumosi, iar presa de atunci era mult mai vie si adevarata.
lulu said,
07/21/2009 la 3:00 PM
Buna seara Andrei! Ma incata ca mai exista respect si apreciere intre doi fosti colegi. Ma bucur ca ne mai duci cu scriitura ta prin acele locuri… chiar daca si la voi presa e asa cum e, macar tu observi si ne mai spui cam cum fabrica ei o stire 🙂 La intrebarea ta rspund… ca nu prea am….
Andrei said,
07/21/2009 la 3:05 PM
@Simona
Citisem, cu ceva timp in urma, un material semnat de tine, despre timpul petrecut la Evz. Frumos materialul, dar acolo ai uitat de mine. Acum 2-3 ani, am fost si eu redactor sef la un ziar romanesc, in Florida. Reusisem sa-l ridic la un nivel calitativ de top, aici, cu difuzare in toate marile orase in care sunt comunitati romanesti, dar financiar nu am avut sustinere si am renuntat. Fac bani din turism acum si mai scriu, cand si cand, prin diverse locuri. Este posibil, poate anul asta, poate anul viitor, sa revin in tara si mai vedem noi atunci cum sta treaba cu presa.
marius mina said,
07/21/2009 la 8:28 PM
New York Times e „nose diving” , bate la usa falimentului si probabil un subiect in care sa-l introduca macar de gust pe dragul de el, O’Bama, era strict necesar.
Mai curand decat s-ar fi asteptat ei, saltimbancii socialismului american, vor fi decuplati de la „life support” si vor colapsa in propria voma .Pina atunci ma multumesc cu Bill O”Reilly si Glen Beck 😉
Nemo said,
07/22/2009 la 1:48 PM
ziua buna dom’ pescar, gata, am zis sa las semne ca am vizitat blogu’ 😉
..on topic: da, pai da, in Rrromanica nu se duce lipsa de subecte, fie noapte-fie zi. Iar daca se duce lipsa, se inventeaza si se augmenteaza. da’ prb ca le cunosti tu mai bine tehnica astora, ca esti profy 😉
Stefan said,
07/23/2009 la 12:02 PM
Andrei, râdem noi, dar nu-i râsul nostru. Râdem cam albastru. Presa de investigaţie din România a dispărut. Este interesant cum toate publicaţiile şi-au lichidat literalmente departamentele de investigaţii (ştiu, sună de neconceput) cu mult înainte să adie orice boare de criză financiară. Ce nu au redus la tăcere mogulii de presă, a amuţit definitiv de când cu criza financiară. Tot mai multe redacţii trag obloanele. Cele câteva care rezistă, dansează un balet macabru, pe poante deasupra unui cofraj cu ouă şi cu batista pe ţambal. Mi-e teamă că am pierdut cu toţii ceva esenţial.
MihneaP.P. said,
07/23/2009 la 12:30 PM
Mai traiesti, Mustacila!? Te pupa tata! Muri-v-ar criza, acolo, la Miami! Te astept la Buc sa ne radem. Nu te-am vazut de zece ani. Remember me?
simona ionescu said,
07/24/2009 la 5:44 AM
Uite, Andrei, cum se aduna pe aici fostii colegi… Vezi la ce e bun blogul?
i.o.flavius said,
07/24/2009 la 8:53 AM
Servus…
ma bucur mult sa decopar, cu ajutorul Simonei, „Blogul oricărei posibilităţi…”. O amplă campanie care sa cîntărească hoţia românească pina la ultima centima? Crezi ca este posibil?
Toate cele bune
anarchix said,
07/27/2009 la 4:33 PM
E posibil sa apara ceva din continuarea „Cupolei Generalilor” (seria noua din EVZ care s-a fasait intre timp) pe blogul asta?
anarchix said,
07/27/2009 la 4:35 PM
„fasaiala” se referea la continuitatea serialul respectiv nu la EVZ. 😉
Poor choice of words.