Comunicat al Consulatului General pentru românii din America

12/03/2009 at 7:49 PM (Uncategorized) (, , , , , , , , , , )

La scurt timp după finalizarea confruntării televizate dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru fotoliul prezidenţial, Traian Băsescu şi Mircea Geoană, de la Consulatul General al României la New York, Andreea Ioana Berechet, consul general adjunct, remite românilor stabiliţi sau aflaţi temporar în Statele Unite, un interesant comunicat de presă. Pentru că alegerea preşedintelui României este apreciată ca o datorie fundamentală, extrem de importantă pentru toţi românii, distinsul diplomat, a oferit recomandări ale Ministerului Afacacerilor Externe, pentru ca nimeni să nu comită erori, atunci când se află singur cu ştampila în mână şi o pune pe buletinul de vot. 

Probabil că diferenţa dintre cei doi candidaţi o să fie destul de mică, semn al divizării societăţii româneşti, context în care fiecare vot poate să fie decisiv şi este foarte rău să alegem un preşedinte din greşeală. Erorile fond, conduc spre erori de formă. Şi este vital să nu greşim, în mod categoric acum, când se prefigurează o speranţă. La fel ca şi mine, cred că marea majoritate a românilor, au deja conturat în minte, profilul celui pe care îl doresc preşedinte. Mai important pentru conştiinţa şi prestigiul fiecăruia dintre noi, decât unul sau altul dintre cei doi candidaţi, este să ne exprimăm totuşi votul. Să ne facem datoria. Viaţa nu o să fie imediat mai bună sau mai rea, dar ea trebuie să reintre în normalitate lumii contemporane. Să înceapă să devină eficientă, poate prestigioasă şi în orice caz demnă şi decentă. România să nu mai fie apreciată ca o ţară cu cote ridicate la toti parametri negativi din lume. Românii de pretutindeni să se poată reîntoarce acasă, într-o ţară care să funcţioneze, în care să fie respectaţi, într-o ţară liberă şi modernă. Să fie un zâmbet şi dacă se poate o stare cât mai aproape de fericire.

Apreciez acest vot ca un semn de respect pentru propria demnitate a fiecăruia dintre români şi în acest context apreciez interesul doamnei Andreea Berechet de a atrage atenţia asupra procedurii de vot, pentru a se evita erorile.

În orice caz, o problemă este clară, la nivel naţional şi ea a fost votată favorabil de 88% dintre români. Este vorba despre recunoaşterea generală a faptului că marele duşman al poporului român a devenit, deja de mult prea mult timp, clasa politică românească, reprezentată la nivel de vârf de Parlamentul României. Această instituţie fundamentală a democraţiei, prin acţiuni concertate a unui număr considerabil de reprezentanţi ai săi, a compromis însăşi esenţa democraţiei şi toate noţiunile de economie de piaţă. Aleşii împart privilegii, averi şi funcţii după bunul plac şi fără nici un criteriu. Se comportă discreţionar, drumul românilor fiind spre societatea sclavagistă modernă şi multilateral dezvoltată.

Este evident că unul dintre candidaţi promite o reformă totală în acest sens, iar celălalt s-a opus cu mare înverşunare acestui proiect şi oricărei iniţiative de revenire la normalitate. Dacă tot a devenit obligatoriu, prin referendum, acest candidat a minţit, din nou, că el s-a ocupat şi că o să se ocupe de acest aspect, imediat, urmând să modifice radical Constituţia şi legile de funcţionare al clasei politice. Minciuni sfruntate, acţiunile sale fiind înverşunat contrare actualei poziţii pe care o adoptă numai şi numai obligat de votul dat de români cu ocazia referendumului pentru un Parlament Unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Cu el, acest proces o să dureze etern şi o să aducă, la presiuni viitoare, modificări fără substanţă. Cu acesta, peste 5 ani, situaţia o să devină şi mai dezastruoasă. Cei care îl cred o să îl voteze, iar ceilalţi o să voteze celălalt candidat care spune că trebuie eliminate absolut toate privilegiile parlamentarilor şi demnitarilor iar sistemul reformat din temelii. Este esenţial, mai spune el. Deci, atenţie mare cu cine votăm, cum votăm şi să nu uităm, de ce votăm. Este, dincolo de toate, vorba despre viaţa noastră şi trebuie să recunoaştem că am vândut-o, la fiecare tur de scrutin, pe nimic, ca pe vite în târg.

Recomandări MAE privind

alegerile prezidenţiale

Procedura de vot pentru turul doi – Duminică 6 Decembrie

 

 

Ministerul Afacerilor Externe vă informează că procedura de vot aferentă turului doi al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie 2009 este următoarea (conform legii 370/2004 cu modificările şi completările ulterioare):

Alegătorul merge la secţia de votare şi prezintă actul de identitate valabil spre verificare biroului electoral al secţiei de votare. 

Pot vota toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate (inclusiv turiştii), care au implinit 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv, pe baza următoarelor documente prevăzute de lege, cu conditia ca acestea sa fie valabile:

 

Ø     cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate;

Ø     paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar;

Ø     paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic

Ø     titlu de calatorie.

 Alegătorul va completa un formular al declaraţiei pe proprie răspundere pentru alegerile prezidenţiale privind faptul că nu a mai votat şi nu va mai vota la altă secţie de votare.  

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va înscrie alegătorul pe un tabel electoral (îi sunt trecute toate datele personale – numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria şi numărul actului de identitate) şi unde alegătorul semnează.  

În baza semnăturii în tabel, alegătorul va primi o ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi un buletin de vot, destinat alegerii Preşedintelui României.

 

Apoi, alegătorul intră în cabina de vot şi votează. Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl votează. 

După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinul de vot, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

 

Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta care aplică pe actul de identitate al alegătorului ştampila cu menţiunea „VOTAT” sau un timbru autocolant, după caz.

 

Consulatul General al Romaniei la New York organizează secţii  de  votare la :

– New York (573-577 Third Avenue, New York, NY 10016)

– Bridgeport (Casa parohiala a bisericii „Sf.Dumitru” 500 Sport Hill Road Easton, CT 06612)

– Philadelphia (Biserica Sfanta Treime 723 North Bodine Street, Philadelphia, PA 19123-2913)

– Boston (Hotel Le Meridien Cambridge, 20 Sidney Street, Cambridge, Massachusetts 02139)

Pentru restul statelor americane se votează în aceleaşi secţii ca şi la primul tur de scrutin. Mai jos, în postarea de la data respectivă, românii-americani au o listă cu adresele unde pot vota.

 Mai multe informaţii privind desfăşurarea turului doi al alegerilor pentru Preşedintele României în străinătate se pot regăsi pe site-ul MAE, la secţiunea special dedicată acestora: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=40633.

6 comentarii

 1. simona molanr said,

  in viata mea n-am pus atat suflet pt prezidentiale ca si acum!
  n-am scapat un prilej,si abia astept sa scapam de comunisti!
  🙂

 2. vioviod said,

  Pe cine sa votez?
  http://vioricadobre.wordpress.com/…pentru o punga de cadouri?

 3. turnofftheglory said,

  Sper ca diaspora sa aiba posibilitatea de a vota cat mai la indemana.

 4. BUNA said,

  hai geoana jos dictatura basesuu

  MIRCEA GEOANA PRESEDINTE

 5. MIHAELA said,

  IMI PARE RAU DE POPRUL ROMAN CA ALEGE DIN NOU ,UN OM CARE ARE PROOPRILE IDEI NONENCLATURISTE =BASESCU… EL E CEL MA-I CORUPT,, O FI SI CE DE LA PSD DAR PDL PARCA ASA SE CHEAMA PDL?

  EI SUNT MAI CORUPTII MA-I ALES IL STIU PE VIDEANU SE ETALA CU MASINA IN NY QEENS

  DE ACEEA VOTEZZ GEOANA BYEEE

 6. lulu said,

  Andrei pe unde umblii, ce faci ai promis sampanie multa :D? Am invins si tu dispari?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: