Arta saramurii la Miami
La o margine de lume, în ţara în care cuvintele fast şi food au devenit un brand istoric, dar care este şi ţara tuturor posibiltăţilor, saramura mea de blue runner, cum am aflat că se cheamă peştii capturaţi de mine pe parcursul a 12 ore fierbinţi, a stârnit pasiuni nebănuite. Nici nu ştiu cu ce să încep, cu reţeta, care a făcut dintr-o simplă saramură, o adevărată operă de artă? Cu un mic reportaj de la pescuit? Cu sosirea şi nerăbdarea invitaţilor, care nu mai aveau unde să parcheze? Cu nimic din astea. Dacă vă spun că, în mai puţin de 2 secunde, am prins un peşte din ăsta şi un rechin mare a prins peştele meu încercând, cu succes, să meargă în altă direcţie decât vroiam eu, nimeni nu ar crede. Dacă vă spun că munca necesară realizării operei respective de artă, cumulat, înseamnă cam 24 de ore, o să spuneţi că am ars gazul. Este adevărat, dar pescuitul şi curăţatul peştilor, ciorba confecţionată anterior saramurii, cumpărarea celor necesare, plus consumarea unei sticle de 2 litri de vin, depăşesc cu o zi, confectionarea unei banale mese de peşte, în stilul fast, american. Dar pot să vă spun, aprecierea unanimă a fost că a meritat efortul. Nu o să credeţi nici că toate vegetalele de aici din Florida sunt parcă mai crude şi mai proaspete decât oriunde în lume. Poate este doar o impresie, dar este impresia mea.
Să trecem deci la subiect. Am tăiat o ceapă mare în felii groase, am luat un ardei gras roşu şi unul verde şi câţiva jalapenno, iuţi şi am lăsat flacăra grătarului să-i coacă. La fel am făcut şi cu 2-3 roşii, la fel de fragede şi ele. În acest timp, în vasul din imagine fierbea apă cu puţină vegeta. Peştii stăteau cuminţi sub un strat de condiment special pentru fructe de mare, în frigider. Înjurând în repetate rânduri, am curăţat de piele ardeii şi roşiile prea fierbinţi pentru degetele mele. Apoi, tocate mărunt, au luat drumul saramurii. Au fiert ele la foc mic exact atâta timp cât durat rumenirea peştilor pe un strat de sare grunjoasă din Mediterană, împrăştiată pe o folie de aluminiu. Apoi, ras de sarea care se mai lipise pe ei, unul căte unul, a fost stropit cu zeamă de lămâie şi apoi, aruncat în zeama fierbinte. Acolo am mai stors o lămâie, am pus un pahar de vin alb, nişte ulei şi foarte puţin oţet. Când toţi peştii stăteau sub lichidul de care spuneam, am pus usturoi tocat mărunţel şi pătrunjel verde, aşa cum bine se poate vedea şi în imagine. Nu pot să descriu gustul care nu era de peşte ci parcă de lobster, de fructe de mare, un gust deosebit, care a fost apreciat în unanimitate. O invitată din Macedonia spunea la început că nu mânîncă peşte niciodată şi în nici un caz peşte cu apă. Ea a mâncat cel mai mult. Aşa e prima dată. Totul are un început, iar faptul că americanii au început să aprecieze corect acest fel de mâncare, de ce să nu spun rudimentar dar rustic românesc, este un început.
Pataphyl said,
09/10/2009 la 11:24 PM
Mamăăăă! Te cred că n-ai mai pleca, cum ziceai în postul anterior. Da’ dacă chiar stai mult de tot, nu se poate să n-ajung și eu pe acolo într-o vizită, că doar viața-i scurtă, s-o facem lată deci 🙂
(P.S. M-am rîs că le-a plăcut americanilor, dînd-o ca pildă pe macedoneancă 😉 )
turnofftheglory said,
09/11/2009 la 3:42 AM
Asa prietene, baga schimburi culturale. 🙂
lulu said,
09/11/2009 la 5:40 AM
Dracu’ m-a pus sa citesc postarea ta. Cum sa rezisti unei astfel de tentatii culinare? Oricat de anti-mancare as fi tot o sa incerc sa prepar o saramura, seamana cu cea a lipovenilor, am mancat in zona lor, dar si la Bruxelles…sotul prietenei mele find din zona respectiva, ne a rasfatat cu asa ceva. O sa ma harnicesc cat de curand, o sa i spun sotului meu sa faca rost de peste proaspat si incerc…. Nu de alta, dar o sa am in fata ochilor numai poza ta de mai sus 🙂
puiu said,
09/11/2009 la 2:52 PM
Andrei am zis ca nu-mi place saramura , arata super fain ,acum am citit ce-ai bagat in ea ,ma alatur si eu ,hai odata acasa sa pun eu vinul ,tu vii cu pestele ,o invitam pe lulu cu zuza si sa vezi ce chef iasa….
Octavian said,
09/11/2009 la 3:21 PM
Andrei, am vazut. Pot doar sa adaug ca felul tau de arta e cel mai delicios. La propriu…. Noi, astialanti, suntem niste nenorociti 🙂
Octavian said,
09/11/2009 la 4:08 PM
Facuta la repezeala, dar cred c`am prins ideea.
anarchix said,
09/11/2009 la 5:26 PM
Andrei,
terorism culinar zici? Uite-aici o idee.
Pasul 1. Prepara niste cus-cus sau ce naiba mananca „izmenele” si nu uita sa adaugi o idee de pork (the fatter the better). Nu prea mult, ca sa nu miroasa prea tare.
Pasul 2. Se ia bolul de mancare sau lighean (fiecare cu ce are) si se ofera totul moca intr-unul din cartierele lor.
Pasul 3. World domination – cand isi vor da seama de ce li s-a intamplat se omoara singuri.
(Pasul 4. Pa capul lui Andrei se da o Fatwa. Andrei intra in programul de preotectie a martorilor.)
Andrei said,
09/11/2009 la 5:34 PM
Daca vrei tu, eu, ca si comunistii, ma pot ascunde in programul de protectie a martorilor, dar nu ma urmareste nimeni. Deocamdata, ca altfel puneam si eu pe blog doar poza pestelui, nu si a mea. De mut timp am vrut sa maninc si eu cus-cus, dar tehnologia de preparare nu o stapinesc decat la nivel teoretic. Ori amanuntele si experienta dau valoare. Promit ca la primul pas pe care il fac pe teritoriu african, sa incep a ma documenta in preparea acestui produs.
neinfectat de comunism said,
09/12/2009 la 6:28 AM
arata delicios, ce peste ai folosit?
puiu said,
09/12/2009 la 7:46 AM
Andrei hai inapoi la Elena ,ar fii culmea sa pleci din cauza jigodiei ale de baba,am amilduito eu cu 2 postari ,sa-i mearga la sufletul ala negru pe care-l are …..
anarchix said,
09/12/2009 la 10:33 AM
Acum m-am uitat si eu un pic la postarile de pe Elena Udrea.ro. Suparata rau, Katrina aia …
Vreo prietena parasita din tinerete? 😀
simona ionescu said,
09/12/2009 la 5:12 PM
Minunat, Andrei. Nici nu ma gandeam ca stii sa bucataresti!