Alegeri pentru Preşedintele României – noutăţi de interes pentru românii din străinătate

10/22/2009 at 9:38 PM (Uncategorized)

Alegeri pentru Preşedintele RomânieiAlegeri pentru Preşedintele României
Alegeri pentru Preşedintele României

La solicitarea prietenoasă a Janinei Crâsmaru din partea Ambasadei României la Washington DC, dau curs unui comunicat informativ privind scrutinul pentru desemnarea presedintelui României. Ca element de noutate, pentru prima dată se oferă posibilitatea participării la vot şi a românilor aflaţi în străinătate, ale căror acte româneşti au fost furate, s-au pierdut sau au expirat. Deci România se află la capacitatea maximă de vot, rămâne doar să gândim cu toţi şi să câstige cel mai bun. Pentru a face ca distanţa dintre noi şi România să se reducă, pentru a ajuta la revenirea la normalitate a ţării şi la eliberarea ei de sub stăpânirea, mult prea prelungită, a forţelor comuniste sub toate noile sale aspecte şi forme, pentru o reformă reală a României, care să ne permită tuturor să ne reîntoarcem acolo şi să găsim o ţară liberă, vă recomand, cu titlu personal, să votaţi forţele reformatoare ale societăţii, alăturate preşedintelui Traian Băsescu.  

ROMÂNIA

  Ministerul

Afacerilor Externe

 

 

Autoritatea

Electorală Permanentă

 

Ghidul alegătorului român din străinătate 

Alegeri pentru Preşedintele României 

22 noiembrie 2009

Material de informare 

La  22 noiembrie 2009, în România se vor desfăşura alegeri pentru Preşedintele României.

Alegerile din 22 noiembrie 2009 se organizează şi desfăşoară pe baza Legii nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare.

Cetăţenii români aflaţi în străinătate au posibilitatea să voteze pentru alegerea Preşedintelui României. 

Dacă doriţi să vă exercitaţi dreptul la vot, citiţi acest ghid informativ pentru a afla:

 • Modul în care cetăţenii români aflaţi în străinătate pot să-şi exercite dreptul de vot;
 • Ce trebuie să faceţi pentru a evita situaţii nedorite care pot împiedica prezenţa dvs. la vot;
 • Cum vă poate ajuta Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din străinătate pentru a vă putea exercita dreptul de vot.

Cine poate vota în străinătate?

Orice cetăţean român aflat în străinătate (cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate ori aflat ocazional în străinătate), care a împlinit, până în ziua alegerilor,inclusiv, vârsta de 18 ani.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot şi îşi exprimă votul personal (direct). Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă.

Votul exercitat în cadrul alegerilor este secret. Orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis.

Participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegător pentru a-l determina pe acesta să participe sau să nu participe la alegeri.

Cine nu poate vota în străinătate?

Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, cei puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Care sunt actele în baza cărora se poate vota în străinătate?

Cetăţenii români pot vota în străinătate pe baza următoarelor documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, valabile în ziua votării.

Care sunt actele în baza cărora cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota în România?

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, care în ziua votării se află în România, pot vota numai pe baza următoarelor documente: paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie, valabile în ziua votării.

Atenţie! În acest caz dreptul de vot se poate exercita numai la secţiile de votare speciale stabilite prin H.G. 1051/2009. 

Cum puteţi vota dacă actele dvs. de identitate au expirat şi  nu le-aţi preschimbat sau au fost pierdute ori furate?

Ca să votaţi, trebuie să aveţi acte de identitate valabile. Cei cărora li s-au furat  documentele de identitate sau care şi le-au pierdut ori a căror documente de identitate au expirat, pot vota pe baza unui titlu de călătorie eliberat la cerere şi potrivit procedurii legale, de o misiune diplomatică sau un oficiu consular a României.

Atenţie! MAE recomandă tuturor cetăţenilor români care nu mai deţin documente româneşti de identitate sau a căror documente de identitate au expirat să se prezinte, din timp, la sediile misiunilor  diplomatice sau oficiilor consulare, pentru a obţine acte de identitate valabile. 

Cum pot fi obţinute acte de identitate valabile?

Noile acte de identitate se eliberează de Ministerul Administraţiei şi Internelor prin structurile sale specializate.

Eliberarea de noi acte de identitate poate fi solicitată:

1.   În ţară, direct autorităţilor emitente;

2. În străinătate, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României.

Notă: Paşapoartele nu mai pot fi eliberate prin procură. 

Este necesară cartea de alegător?

La scrutinul pentru alegerea Preşedintelui României din 22 noiembrie 2009  nu se utilizează cartea de alegător.

Dacă în ziua votului sunt în străinătate, ca turist, pot vota?

Da. Cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, în scop turistic, pot vota.

Unde puteţi  vota?

Cetăţenii români cu drept de vot, care în ziua alegerilor se află în străinătate pot vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.

Lista secţiilor de votare se regăseşte atât pe site-ul MAE, cât şi pe site-urile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României.

MAE va organiza secţii de votare atât pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României (ambasade, consulate generale, consulate, birouri consulare şi consulate onorifice), cât şi în localităţi unde există comunităţi româneşti numeroase. 

Pe ce fel de liste se vor găsi cetăţenii români din străinătate?

Cetăţenii români care îşi exercită dreptul de vot în străinătate vor fi înscrişi pe un tabel electoral cuprinzând: numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria şi numărul actului de identitate, conform H.G. nr. 1049/ 2009.

Menţionăm că alegătorii care în ziua votării se află în străinătate votează după ce declară în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

 

În ce interval orar se va derula votul în străinătate?

Votarea începe la ora 7.00, ora locală şi se desfăşoară până la ora 21.00 , ora locală, când secţia de votare se închide.

Pe uşa secţiei de votare se vor afişa orele între care se desfăşoară procesul de votare. 

Se poate vota dacă la ora închiderii mai sunt cetăţeni în secţie?

Da. Persoanele care la ora 21.00 se află în sala unde se votează vor putea să-şi exercite dreptul de vot. 

Când are loc un al doilea tur de scrutin?

În cazul în care niciunul din candidaţi nu va obţine cinzeci la sută plus unul din totalul voturilor, un al doilea tur de scrutin se organizează la 6 decembrie 2009, în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste.

În al doilea tur de scrutin participa primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi, valabil exprimate pe întreaga ţara la primul tur.

Care este rolul MAE în organizarea alegerilor?

Numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabileşte de ministrul afacerilor externe, prin ordin.

MAE are responsabilitatea organizării secţiilor de votare doar din punct de vedere logistic.

MAE distribuie birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate: buletinele de vot, ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea «VOTAT», precum şi celelalte materiale necesare procesului electoral.

La propunerea MAE, Autoritatea Electorală Permanentă acreditează observatori externi şi reprezentanţii externi ai mass-mediei.

MAE asigură sediul Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate.

MAE, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, asigură personalul auxiliar la Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate.

Ajutaţi-ne să vă ajutăm!

Aveţi grijă ca actele de identitate româneşti să fie valabile şi păstrate în bună stare.

Adresaţi-vă ambasadei/consulatului cel mai apropiat în cazul în care vă confruntaţi cu probleme consulare.

Comunicaţi toate datele dumneavoastră de contact. 

Furnizaţi toate actele care sunt necesare pentru fiecare tip de situaţie în care solicitaţi sprijinul ambasadei/oficiului consular. 

Pentru mai multe informaţii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor din 22 noiembrie 2009 puteţi accesa site-urile următoarelor instituţii: 

Biroul Electoral Central

http://www.bec2009p.ro/ 

Ministerul Afacerilor Externe

secţiunea „Alegeri prezidenţiale 2009”

http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=40633  

Autoritatea Electorală Permanentă

http://www.roaep.ro/

VĂ RUGĂM SĂ VĂ ADRESAŢI DIN TIMP MISIUNILOR DIPLOMATICE ŞI OFICIILOR CONSULARE ALE ROMÂNIEI PENTRU ACTUALIZAREA DOCUMENTELOR.

 

 

 

 

 

30 comentarii

 1. anarchix said,

  La naiba! Se pare ca in zona OK/TX nu e nicio sectie de votare.

  • Nemo said,

   e in Houston, dar e cam departe de tine..

 2. anarchix said,

  oops. ameteala de dimineata… Se pare ca se tine in Dallas. Dar tot nu inteleg de ce Nadia nu face nicio miscare aici in OK.

 3. neamtu tiganu said,

  Andrei daca nu bagai rahatu ala de poza…

 4. Ion Dumitrescu said,

  Tot un securist sa votam si acum? Unul care pe deasupra mai e si mafiot si vanzator de tara (flota)? Iar ne intoarcem la nepotism? Vrem sa fim condusi de aceeasi familie din tata in fiu (fiica)? Jos Comunismul! Jos Basescu! Traiasca libertatea si bunul simt

 5. miluca007 said,

  tot pupi cu rist ai ramas ,mon cher! eu zik sa-+Ti vezi de mustata de sub nas ,k si asa e mai mult de decor! sau da senzatii tari acelor tipi care o ating atunci cand a-Ti umplu gura1 stii tiu cu ce!

 6. anarchix said,

  Andrei,

  vad ca fanii adevarati n-au intarziat sa apara pe blog.

  • Andrei said,

   Fiecare dupa cum il duce mintea. Ei cred ca lupta pentru un viitor luminos in Romania. Sigur ca o sa fie dezamagiti, dar oricum ei nu pot pricepe ca daca injura pe cineva, nu-si fac nici un bine. Cel mult sunt respinsi de societate.

 7. aaa said,

  aoleo cat de prost esti

 8. miluca007 said,

  esti un mic BOU!orice alt comentariu e de prisos!

 9. Pataphyl said,

  Lasă-i anarhie, să se zgîrie, apar ca păduchii! Luca Pițu îi denumea cu oarece duioșie limbricii neantului. Plăcerea lor e să infesteze…

 10. anarchix said,

  Limbricii neantului … tare faza!

  off-topic. Care puteti mergeti sa vedeti „Law Abiding Citizen”. Prima chestie la care m-am gandit cu placere a fost cum s-ar putea implemta asa ceva in Romnistan. Il recomand calduros! 🙂

 11. anarchix said,

  erata :implementa

 12. Pataphyl said,

  @Anarhie, n-am mai văzut un film de cîteva milenii, cred că mă uit undeva online să-l cumpăr/împrumut, nici timp nu prea am… btw, cred c-am văzut acum cîteva luni filmări pe lîngă primăria din Philadelphia, sigur era filmul ăsta, mi se păruse că l-am zărit pe Jamie Foxx!

 13. Pataphyl said,

  Revin cu o explicație produsă în timpul unui brainstorm prin 1984, cred (unde ești tu, Orwell-Vodă 🙂 ?) : limbricii ăștia sînt ai neantului căci n-au un tub digestiv drept fucking motherland, există pe undeva o gură virtuală ce-i nutrește cu dejecții, dar n-au să găsească niciunde o gaură de cur cinstită pe unde să iasă dacă-i apucă vreo poftă de sinuciganie). Însăși existența lor e o tristețe…

 14. ionel said,

  Sant un,,cantautore provinciale”si am create peste 100 piese muzicale pop .Am scris cateva proiecte de
  scenarii pentru cateva filme muzicale cu unele din aceste piese muzicale.Din pacate nu cunosc engleza de acea sper a ma sprijini in a le traduce si a le depune la un concurs de scenarii la Hollywood.Nu va stiu e-mailul de acea am sa va rog al trimite la
  davidioan09@yahoo.com ori prin SMS la nr.
  0729825710. Multumesc.

 15. Pataphyl said,

  A condus un vas. E adevărat. Dar are ceva viril, la modul gândirii. Are o gândire virilă. Se mişcă viril. Râde viril. Glumeşte viril şi este serios viril. Are multe hibe. (…) Dar nu putem să-i reproşăm goliciunea din suflet, goliciunea din minte, lipsa de dorinţă de a arăta lumii şi altceva decât lăcomie. Nu putem. Pentru că se vede cu ochiul liber.“

  http://revista22.ro/doar-un-imbecil-vrea-lini351te-6857.html

  (articol semnalat de:
  http://turnofftheglory.wordpress.com/2009/10/27/invitatie/ )

  • Andrei said,

   Pata
   Eu nu pot decat sa respect optiunea si punctele tale de vedere. Ceea ce e corect si nu e putin lucru.

 16. Andrei said,

  Cei care doresc sa posteze imagini foto si nu reusesc sau nu au un link care sa trimita la acele imagini, le reamintesc adresa de email la care pot sa le primesc:
  andreiusapress@hotmail.com

 17. Pataphyl said,

 18. puiu said,

  Andrei am inteles ,am sa-l caut pe nebunul de Gigi ,sambata sunt in Vale ,ma duc la el sus deasupra cimitirului central ,am sa-i spun de tine ,acum sunt mai liber….pot sa stau cu el la taclale …hai noroc ,te tin la curent ,poate iti dam un telefon ,sigur iti dam daca-l gasesc….

 19. Pataphyl said,

  Culeasă caldă de pe forumuri:
  “Nea Nelu’ ce să-i faci, acum ai doi prostănaci!”

  • Nemo said,

   tare 🙂

  • anarchix said,

   … urmand calea inductiei matematice, nea nelu ar avea cateva milioane bune de prostanaci care vor vota pentru cei doi.

 20. Celic said,

  Domnule Andrei, mi-am permis sa folosesc calea indicata de dvs. pentru informatiile lamuritoare, sper. Toate cele bune, Celic

 21. Andrei said,

  Daca poti sa oferi mai multe date despre ce lamurir doresti sau sa oferi informatii lamuritoare, te rog sa o faci.

 22. Celic said,

  Cu placere,
  Ma refeream la invitatia pe care ati adresat-o mai sus pentru o colaborare pe e-mail. Sper ca v-au parvenit datele introductive si aplicatia aferenta. Cu consideratie, Celic

 23. miluca007 said,

  rog pe cei ce au citit cele doua „COMENTARII” ale mele ,sa-MI scuze limbajul!au fost spuse la manie!iar pt domnul ANDREI-tot respectul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: